maandag 27 april 2015

Kaartenmapje

Zondag was L. jarig. Ik had al langer het idee om iets voor haar te maken met de wereldkaartstof die ik had liggen. Het kaartenmapje van Hilde leek me heel geschikt voor dit stofje.

Op de grote lap zocht ik de de bestemming van de reis die L. en haar echtgenoot gaan maken. De afmetingen kwamen perfect overeen met de grootte die ik nodig had.



Binnenin kwam een appeltjesstof. Ik moet bekennen dat ik wel eventjes aan het meten, tellen en strijken ben geweest vooraleer ik doorhad hoe ik de plooien er juist in moest krijgen.
Mijn labeltje was ik (nog maar eens) vergeten, maar ik kreeg het nog net op één van de plooitjes gestikt.



Om te kijken of het allemaal klopte, vulde ik het mapje met mijn kaarten.





Ik weet niet of L. van roze houdt, maar dit stukje elastiek paste wel prima bij het stofje.



Prettige verjaardag L. en veel plezier op jullie droomreis!












zaterdag 25 april 2015

Hulp gevraagd: fietsje haken

Een hele tijd geleden haakte ik autootjes waarvan ik hier het patroontje vond.



Ik ben nu op zoek naar een patroontje in dezelfde stijl om een fietsje te haken. Iemand een tip voor mij?


zaterdag 18 april 2015

Pixeldeken - update en weetjes

Mijn pixeldeken is weeral een stukje gegroeid. Het wordt een beetje te groot om mee te nemen naar het HandWerkCafé, maar ook omwille van het telwerk is het geen goed idee om er daar aan te werken. Ik vrees dat ik tijdens mijn gebabbel en gelach wel eens verkeerd aan het haken zou zijn ;).

K. vroeg met hoeveel bolletjes ik aan het haken ben. Momenteel zijn er dat 10. Niet te verwonderen dat ik soms wel eens werk heb om de draad te ontwarren.



Momenteel gebruik ik 6 kleuren: petrol, meadow, black, saffron, parchment en cream van Stylecraft Special DK. En er gaan nog kleurtjes bijkomen.

5 dagen geleden kwam het 1e pootje van het schaap piepen.



En sinds gisteravond is ook het 2e pootje te zien.



De 2 rechte zijden meten 96 cm. Aan de korte zijde ben ik bijna in de helft. Het zal dus echt wel een groot deken worden.

Met alle draden mooi uit de war ziet het er nu zo uit:



dinsdag 14 april 2015

Naaimachine

Als ik tijd heb, is het bij mij dinsdag = naaidag. Vandaag was het echter naaimachinedag. Eindelijk - ein-de-lijk! - heb ik de tijd genomen om de naaimachine van mijn grootmoeder eens onder handen te nemen. Ik durf niet te zeggen hoe lang ze al ergens opgeborgen stond tot ik er eens aan zou beginnen.

Eén van de dochters en de echtgenoot zorgden er gisterenavond voor dat de machine klaar stond, zodat ik er vandaag in kon vliegen. In een stralend zonnetje en met de hulp van de dochter, die deze week vrij heeft.

Zo zag de machine er vanmorgen uit. Het was nog wat erger dan ik verwachtte :(, de houtworm had toegeslagen...



Wat gezocht op internet, advies gevraagd in een winkel in het dorp en besloten om er toch aan te beginnen. 'k Vond het alleen zo jammer dat ik er niet een paar jaar eerder tijd voor had gemaakt.

De machine stond nog opgesteld, met draad in de naald, en een stukje stof onder de naald. Het stofje is afkomstig van een schort van mijn grootmoeder. Nostalgie...



In de schuifjes zaten nog alle toebehoren...



... waaronder ook dit hele mooie olieflesje.



Ook de handleiding...




... en een certificaat uit 1933.



Uuuuren werd er geschuurd en gepoetst, tot alle vernis en roest verwijderd waren.



Voor...



... en na.


Ook het wiel blinkt terug.



Het houtwerk werd volledig met sodawater afgewassen en daarna behandeld tegen houtworm.



Nog iemand tips om de machine zelf terug mooi te krijgen? Vooral het werkblad zou ik graag terug mooi zwart krijgen...






Alles staat nu mooi bij elkaar te drogen en te wachten op een volgende vrije dag dat er verder aan kan gewerkt worden. En neen, ik ga het zeker niet te lang laten staan, want ik kijk er naar uit om dit pronkstuk in de woonkamer te kunnen plaatsen!


vrijdag 10 april 2015

Pixeldeken - update

Na het nodige telwerk kon ik beginnen te haken aan mijn pixeldeken. Het haken viel goed mee, en zo lang ik nog maar 2 kleuren gebruikte, was het ook nog niet moeilijk ;).



Toen ik een stukje in de 3e kleur bezig was, ontdekte ik dat ik bijna 10 rijen te vroeg met het zwart was begonnen.



Even getwijfeld, maar dan toch maar terug uitgetrokken... Zo ver was ik op zaterdagavond, enkel een driehoekje in petrolblauw.



Vol goede moed terug begonnen, nog eens heel goed nageteld en op dinsdagavond was ik terug bezig aan de 3e kleur.



Vandaag had ik een vrije dag. Samen met één van de dochters, die ook thuis was, en een neefje, die op bezoek is, genoten van het lekkere weer op ons terras.

De dochter aan het schilderen,



het neefje aan het knutselen/naaien,



en ik aan het haken.



En zie hier het resultaat:



Regelmatig moeten de draden uit de war gehaald worden, maar voor de rest haakt het verrassend goed. Ik vraag mij wel af hoe groot dit deken zal worden.  Als ik het juist uitreken, wordt het groot genoeg voor een tweepersoonsbed!